Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Atractius Històrics

PATRIMONI DE TÉRMENS

VISUALITZA EL MAPA DEL PATRIMONI DE TÉRMENS

CENTRE CULTURAL SANT JOAN


Aquest és el principal atractiu de la vila, degut al seu gran interès, tan històric com monumental. Actualment aquest temple santjoanista ha estat convertit en centre cultural i es troba en un envejable estat de conservació gràcies a la restauració que se li va fer.

Aquesta església medieval (s.XVII) està formada majoritàriament per elements d'estil gòtic, com la porta principal (gòtica plateresca) o tota la nau en si.

Però no tot es gòtic, ja que les voltes de les capelles laterals són d'influència mudèjar aragonesa i el campanar és d'estil barroc, cosa que demostra la varietat d'estils i les diferents èpoques de construcció d'aquest temple. A sota del centre cultural, quan es va restaurar, es van fer unes excavacions arqueològiques, que encara es poden veure, i es van trobar moltes restes d'època ibera, romana i àrab a part de ceràmica renaixentista i sepultures de Comandadors.

Allí mateix, en la plaça de l'Església, hi ha l'escultura "L'empremta del temps" de Juanjo Novella, representació entre un pétal de flor i una emprempta digital simbolitzan la natura així com el pas dels homes per aquest paisatge.

I deixant una mica a part l'interès històric i monumental d'aquest temple, també s'ha de destacar l'excel·lent vista, tant del poble com de tota la plana al·luvial del Segre i els pobles veïns que es pot contemplar des de la part més alta de la construcció, el campanar. Aquesta excel·lent vista que es te des d'aquest lloc devia ser fonamental, degut a raons estratègiques, per a construir l'antic castell en aquest turó.

També destacar la impressionant campana que penja dels arcs del campanar, ja que és un dels elements més destacables del conjunt, encara que només es faci repicar per les festes majors i algunes ocasions especials. A part del temple en sí, de molt interès, també cal comentar les excavacions arqueològiques realitzades al costat, a la zona on hi havia edificat l'antic castell de la comanda de Térmens. Aquestes restes dels fonaments del castell, finalitzades les excavacions, es van tornar a tapar i actualment es troben sota la plaça-mirador que s’està construint.

En aquestes segones excavacions també es va trobar nombroses peces de ceràmica i algunes tombes.

 

SAFAREIG

A Térmens encara es conserva l'antic safareig, utilitzat en les èpoques en que no hi havia aigua corrent a les cases. Aquesta relíquia, situada a la dreta de la carretera que va cap a Menàrguens, just abans d'entrar al pont.

Actualment encara està ple d'aigua, que procedeix d'una petita sèquia i l'aigua que es buida del safareig s'envia cap al riu, situat a molts pocs metres.

 

PONT DE FERRO

Aquest pont, va ser construït a l'any 1906, a causa de que la fàbrica de sucre recentment establida entre Térmens i Menàrguens, necessitava comunicació amb l'altre costat del riu.

Per aquesta raó es va construir un pont amb bones columnes emparellades sobre uns sòlids fonaments, amb el paviment i les voreres de fusta sobre una carcassa de ferro, pel qual passaria el tren, també anomenat "el carrilet". Però aquest pont va ser destruït per la Guerra Civil (1936-1939), quan la part de Térmens era republicana i la de Menàrguens franquista.

I d'aquest fet en deriva l'imponent pont de ferro actual, que encara que actualment s'ha quedat una mica obsolet degut a que només té un sol carril de circulació, continua essent molt bonic gràcies al seu arc superior, que encara resisteix al constant trànsit de camions de gran tonatge que van a les cooperatives de Térmens i Menàrguens.

Entre les famoses riuades que ha aguantat aquest pont, podríem destacar la de 1907 o la de 1982.

 

POU DE LES BRUIXES

Aquest és un lloc molt peculiar, ja que diuen les llegendes que allí és on es reunien les bruixes de Térmens en l'època en que eren tan perseguides pels vilatans. Aquest és un recinte en forma de cúpula, i s'hi accedeix per una petita entrada que actualment està a la vista, però podria ser fàcilment camuflable.

El pou de les bruixes està situat a la part dreta del carrer Lleida, gairebé a dintre del casc urbà, però que anteriorment era una zona bastant als afores.

  

                    Vista des de fora                                 Vista des de dins

LA MINA

Aquesta sèquia de reg té un interès especial degut a la seva antiguitat, ja que el seu origen és medieval, i la superfície que encara rega és una de les zones de reg més antigues de Catalunya i també d'Espanya.

Històricament, aquesta zona de reg té origen en la invasió romana i posteriorment àrab, per a accionar els molins existents i regar els horts en les terrasses del riu Segre.

Hi ha documents que daten de 1190 i 1206 pels quals ja s'establia la utilització de l'aigua per al reg a l'horta de Térmens, i al llarg de la història hi ha més documents que reflexen l'extensió de regadiu en totes les hortes, la reparació i reconstrucció de les sèquies i la inquietud per portar l'aigua a zones de menor cota mitjançant la construcció de mines.

Quan a l'any 1504, el rei Ferran II va redactar un decret pel qual el comendador de Térmens i els seus successors obtenen permís per poder regar tota l'extensió del terme, la inquietud per portar l'aigua a altres zones salvant el desnivell existent va continuar creixent i es va construir una mina per abarcar el màxim de superfície regable.

L'aigua per a regar s'agafava d'una presa construïda al riu Segre, anomenada "La Peixera", que estava situada al terme de Balaguer i que actualment ja només en queden algunes restes. En canvi, la mina, un túnel esculpit a la pedra i la contramina, també esculpida sobre pedra però a diferència de la mina, descoberta. Actualment encara s'utilitzen per a regar l'horta de Térmens, encara que ara l'aigua s'agafi del canal de FECSA.Aquestes dues relíquies de sèquies, són administrades per la Comunitat de Regants de les Hortes de Térmens. A part de les sèquies i "la peixera", també hi ha algun pont origen medieval interessantíssim de veure, ja que, tant les sèquies com la resta d'infrastructures, mostren l'interès d'un poble per l'aigua i la riquesa que aquesta va aportar en tan llunyanes èpoques.

 

ANTIC MOLÍ DE FARINA

Aquest antic molí, situat al costat del Riu Segre, i del qual ja només en queden les restes, va servir entre el 1800 i el 1920 per a fer la farina a partir del gra utilitzant la força hidràulica del riu.

Actualment, tot i que ja no s'hi pot veure gran cosa, és un lloc interessant de visitar.

 

GEGANTS, CAPGROSSOS I LA CUCA-FERA

IMG-20180720-WA0020.jpg

Document Actions